Laitan tämän tekstin nyt tännekin, koska asia on monimutkainen....
Erbium fraxel vs. Hiilidioksidi fraxel
Hiilidioksidi = Co2 (10.600 nm) – Ultra Pulse™ - fraxeloiva - radikaalimpi
Erbium YAG = (erbium lasi 2940 nm)– Dermablate Effect™ - fraxeloiva – kevyempi
Laser Tilkassa ihon laserhionnoissa käytämme kahta eri lasertyyppiä, hiilidioksidi-laseria ja erbium-laseria. Koska nimiviidakkoon on helppo eksyä, on ohessa pieni selvitys asiasta.
Molemmat Laser Tilkassa ihon hiontaan käytettävät laserit ovat ns. fraxeloivia lasereita eli jälki iholla on pistemäinen. Laservalo kohdistetaan iholle niin, että esim. 1 cm² alueelle muodostuu satoja tai jopa tuhansia pisteitä, joiden ympäriltä iho jää koskemattomaksi. Käsitelty iho kuoriutuu pisteiden kohdalta joitakin päiviä hoidon jälkeen. Pisteet ovat mikroskooppisen pieniä eikä niitä yleensä erota paljaalla silmällä.
Aiemmin oli käytössä ainoastaan lasertyyppejä, joilla ihon pinta kuorittiin kokonaan pois. Tällainen kuorinta on hyvin tehokas, mutta sisältää riskejä. Paraneminen on hidasta ja jälkihoito hankalaa.
2000-luvun alkupuolella otettiin käyttöön ensimmäinen Fraxel-laseri. Sittemmin nimi Fraxel on vakiintunut puhekielessä tarkoittamaan kaikkia pistemäisen jäljen aikaansaavia laserkuorintoja, mutta alun perin Fraxelilla tarkoitettiin vain tiettyä laitetta, Reliantin™ erbium Fraxelia, aallonpituutena 1550nm.
Nykyään kun henkilö kertoo olleensa ”fraxel-hoidossa” voi olla todella vaikeaa jäljittää mistä hoidosta itse asiassa on ollut kyse. Lasereista puhutaan niiden kauppanimillä, laservalon aikaansaavan aineen nimillä ja lukuisilla muilla tavoilla. Lisäksi kaikista lasereista löytyy useiden eri firmojen sovelluksia, jotka saattavat poiketa toisistaan hyvinkin paljon. Yksistään fraxeloivia hiilidioksidi-lasereita löytyy jo useita kymmeniä. Laitevalinta ei ole kuitenkaan ainoa autuaaksi tekevä asia, vaan vielä tärkeämpää on se, kuka laitetta käyttää. Koulutus, kokemus ja ymmärrys eri lasereiden kudosvaikutuksista ovat ensiarvoisen tärkeitä.
Laservalon eri aallonpituudet aiheuttavat iholla hyvinkin erilaisia reaktioita. Lisäksi hoitoon vaikuttavat käytetyt tehot, pulssin pituus, toistojen määrä, mahdollisesti käytetty jäähdytys tai puudutus, ihotyyppi, ihon kunto ja potilaan ikä, auringonottohistoria, mahdollinen tupakointi ja monet muut yksilölliset seikat.
Hiilidioksidi- ja erbium-lasereilla kohteena on ihossa oleva vesi. Laservalo imeytyy soluissa tai solujen välitilassa olevaan veteen ja lämmittää kudoksen tiettyyn pisteeseen aiheuttaen lämpövaurion ja vaporisoiden kudosta. Tämän lämpövaurion syvyydestä ja laajuudesta riippuu hoitotulos.
Kaikkien lämpövaikutteisten laserkuorintojen vaikutus on kaksiosainen.
Ensimmäinen osa on ihon kuoriutuminen, joka tapahtuu muutaman päivän kuluessa hoidon jälkeen. Tällöin on nähtävissä pinnan tasoittuminen ja varsinkin erbium-laserilla, värin paraneminen ja ihon hehkeys. Hiilidioksidikuorinnan jälkeen iho saattaa punoittaa pitkäänkin hoidon jälkeen ja vaalenee asteittain seuraavien viikkojen aikana. Hiilidioksidi-hoidon jälkeen ihon kutistuminen ja siliäminen on osittain nähtävissä melkein välittömästi.
Toinen osa hoidon vaikutusta on kollageenin uusiomuodostus. Lämmön vaikutuksesta iho alkaa muodostaa uutta kollageenia, joka aikaa myöden silottaa ja kiinteyttää ihoa. Tämä prosessi on pitkä ja jatkuu 3-6 kk hoidon jälkeen.
Nykyisillä parhailla hiilidioksidilasereilla on mahdollista säätää tehoa, pistekokoa, syvyyttä ja tiheyttä lähes rajattomasti. Tätä käytetään hyväksi silloin kun käsitellään vaikkapa aknearpia ja jokaista arpea halutaan hioa yksitellen. Toisaalta voidaan ihoa uudistaa myös tasaisesti esim. silmien alta. Toisin kuin luulisi, kestää silmänalusiho hyvin rajummankin laser-hionnan. Käsittely voidaan tehdä myös koko kasvojen ja jopa kaulan iholle.
Hiilidioksidilaseria käytetään voimakkaisiin muutoksiin. Hoito on selvästi erbium-hiontaa radikaalimpi ja potilaan on oltava motivoitunut ja hyvin informoitu tullessaan tähän hoitoon. Hoito ei sovi kaikille.
Tyypillisiä käyttökohteita ovat ylähuulen pystyrypyt, voimakkaat juonteet, aknearvet ja muut arvet. Hoito tehdään yleensä vain kerran, mutta joskus tarvitaan uusintahoitoja. Toipuminen vie viikosta kahteen ja mahdollinen uusinta voidaan suorittaa yleensä 6 kk päästä.
Hiilidioksidilaseria voi käyttää myös leikkaavana instrumenttina. Sen parhaita käyttökohteita ovat silmäluomileikkaukset ja erilaisten ihomuutosten, luomien ja näppyjen poistot.
Erbiumlaserilla tehdään kevyempiä pintakäsittelyitä.
Tämä on todellinen joka miehen hoito. On itse asiassa vaikeaa kuvitella henkilöä, joka ei hyötyisi erbium-fraxelista. Sen pääasiallisin käyttökenttä on kirkastaa, uudistaa ja silottaa ihoa. Sitä käytetään poistamaan auringon aiheuttamaa epävärisyyttä, liikapigmentaatiota ja erilaisia ajan mukanaan tuomia pikku ryppyjä ja jälkiä.
Myös erbium-laserilla tehojen valikoima on varsin laaja ja sitä voidaan soveltaa ongelmakentän mukaan. Käsittely on kuitenkin aina miedompi kuin hiilidioksidilla. Toipuminen vie 2-4 päivää. Iho kuoriutuu kevyesti ja turvotus on lievää.
Erbium-hoidot tulisi tehdä sarjana. Yhdestäkin hoidosta on toki hyötyä, mutta parhaimmillaan se on muutaman hoidon sarjana. Tällöin ihon kollageenin uusiomuodostus käynnistyy voimakkaammin ja tulokset pitkällä aikavälillä ovat paremmat.
Pähkinän kuoressa
Voimakkaisiin ryppyihin, arpiin, aknearpiin ja ikääntymismuutoksiin hiilidioksidi-laseri. Tällöin varaudutaan pidempään toipumisaikaan eli viikosta kahteen, iho menee hoidon jälkeen pistemäiselle ruvelle ja kuoriutuu 4-6 päivän kuluessa. Tämän jälkeen iholla on vielä punoitusta.
Lievempiin ikääntymismuutoksiin, pigmenttihäiriöihin, kesän jälkeiseen epävärisyyteen ja ihon väsähtämiseen erbium-laseri. Varaudutaan 2-4 päivän lievään turvotukseen ja punoitukseen sekä ihon hilseilyyn. Yleensä viikonloppu riittää toipumiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti