tiistai 20. lokakuuta 2009

Punakuono


Syksy on saapunut ja kansalainen alkaa kalveta takaisin alkuperäiseen väritykseensä.

Kesän rusketus on hetkeksi kätkenyt alleen laajentuneiden pintasuonten verkoston, joka nyt loistaa iloisen punaisena kasvoilla.

Punakkuutta on perinteisesti nuorella iällä pidetty reippauden merkkinä, mutta vanhemmalla iällä aletaan epäillä henkilön elämäntapojen terveellisyyttä.....

Kummastakaan ei välttämättä ole kysymys.

Aurinko, perimä, ihon kovakourainen kohtelu, voimakkaat lämpötilan vaihtelut, sekä jotkut sairaudet kuten ruusufinni, saavat ihon helottamaan.

Ongelma ei poistu itsekseen, vaan lisääntyy iän myötä. Maustettu ruoka ja alkoholi saavat punan hetkellisesti yltymään ja muut seurueen jäsenet ihmettelemään outoa värin vaihdosta.

Mikä avuksi? minim. "Nyt saa riittää"

Ongelman voi hoitaa KTP-laserilla. Yleensä tarvitaan 1-3 hoitoa. Hoitojen välissä pitää olla sen verran aikaa, että iho paranee kunnolla ja "punainen jäämistö" ehtii poistua eli 3 viikkoa vähintään.

Tuleeko niitä lisää?

Yleensä tulee, sillä kyse on jonkin sortin taipumuksesta. Samat suonet eivät tule takaisin, mutta uusia voi tulla. Monesti jonkun vuoden sisällä alkaa hiljalleen hiipiä punoitusta iholle, mutta se voidaan hoitaa.
1-2 ylläpitävää hoitoa muutaman vuoden välein pitää ongelman kurissa.
Jee, meillä on toivoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti